موارد و نکاتی که در حین شستشوی فرش دستبافت باید رعایت کنیم
نکاتی که قبل از قالیشویی فرش دستباف باید بدانید
در این مقاله به بررسی این موضوع می پردازیم که با نکاتی که در ادامه قرار است یاد بگیرید و وآگاهی که بدست خواهیدآورد ، از لحاظ نحوه شست و شوی این نوع فرش ها اطمینان حاصل کنید .
بعد از مدتی که از استفاده فرش های دست باف می گذرد، گرد و خاک داخل هوا بر روی فرش نشته و داخل تار و پود فرش رسوب می کند. این اتفاق باعث تغییر رنگ فرش شده و حتی جارو کردن روی فرش هم بعد از مدتی جواب گو نخواهد بود. همچنین وجود لکه های احتمالی و آلودگی ها که ممکنه است به مرور روی فرش می نشیند ، چهره فرش تان را تیره و بد رنگ کرده و نشان دهنده کثیفی فرش باشد.برای همین بعد از خرید این نوع فرش ها باید مرتب جارو شده و تمیز نگهداشته شوند و اگر روی فرش لکه و الودگی به وجود بیاید باید سریع اقدام به رفع آن کنید و اگر این لکه ها روی فرش باقی بماند، علاوه بر آسیبی که به بافت فرش وارد می شود ،رفع آن نیز راحت نخواهد بود .
کارشناسان این امر توصیه می کنند که هر ۱۲ ماه الی ۱۸ ماه یک بار باید نسبت به شست و شوی فرش خود اقدام نمایید تا رنک و مرغوبیت فرش تان برای مدت طویلی حفظ شود و نو باقی بماند.
با توجه به این که روز به روز متراژ منازل کوچک تر می شوند و حالت آپارتمانی دارند، نیاز است که برای مراقبت های بهتر و بیشتر از فرش تان ، شست و شوی فرش تان را برون سپاری کرده و کار شست و شویتان را به یک قالیشوی ماهر بسپارید تا بعد از شست و شو ، فرش تان سالم و تمیز تر تحویل بگیرید و هم با رعایت اصول شست وشوی مناسب ، آسیب کمتری به بافت های فرش گران قیمت تان وارد شود.
- یکی از نکاتی که در برون سپاری به یک قالیشویی باید رعایت کنید این است که قالیشوی مورد نظر باید دستگاه های اتوماتیک و مناسبی داشته باشد ، همچنین قالیشوی شما باید از شوینده های استانداردی که توسط اتحادیه قالیشویی تایید می شوند، استفاده کند.
- همچنین به منظور حفظ رنگ فرش های دستباف تان ، قالیشویی باید از قرار دادن فرش ها در مقابل تابش مستقیم نور خورشید جلوگیری کند، زیرا تابش مستقیم نور خورشید به بافت های فرش آسیب زده و آنها را دچار رنگ پریدگی می کند و رنگ طبیعی فرش ، حالت اولیه خود را از دست می دهد. برای جلوگیری از این شرایط، قالیشویی باید حدالامکان از رو فرشی ها یا پرده های ضخیم برای جلوگیری از تابش مستقیم نور خوشید استفاده نماید .
قبل از شروع شست و شوی فرش دست بافت باید این نکات در ذهن داشته و آنها را رعایت نماید:
1.غبارگیری فرش حتما قبل شست و شو انجام شده باشد، اگر شست و شوی فرش دست بافتان را برون سپاری کرده اید، قالیشوی شما باید دستگاه غبارگیری داشته باشد که توسط آن نجام می شود.البته غبارگیری به دو هم دستی و هم اتوماتیک انجام می شود.در غبارگیری اتوماتیک ،فرش مورد نظر داخل دستگاه مخصوص گذاشته شده و چرخانده می شود تا غبارگیری انجام شود در حالی که در نوع دستی، فرش را از یک جا آویزان کرده و با تکه چوب یا وسیله از از پشت فرش زده و غبارگیری را انجام می دهند.کاملا طبیعی است که در روش اتوماتیک، آسیب کمتری به فرش دستباف وارد می شود.
2.یکی از نکات بعدی که خیلی مهم و ضروری است، استفاده از دما مناسب آب برای شست و شو می باشد.نباید برای شستن فرش های دست بافت از آب سرد یا داغ استفاده کنید ، بهترین کار استفاده از آب ولر برای شست و شو می باشد .
3.استفاده از سشت و شو دهنده هایی که دارای مواد شیمیایی و مضر هستند ، اشتباه می باشد.برای استفاده می توان از شامپو فرش، پودر صابون، پودر شست و شوی دستی و مایع ظرف شویی کمک گرفت.
4.حتما باید تمامی اطلاعات فرش تان در مورد جنس و مرغوبیت آن و رنگ آن، در اختیار قالیشویی قرار دهید ، اگر نمیدانید که فرش شما در صورت شست و شو رنگ از دست می دهد یا خیر، می توانید با کشیدن یک تکه پارچه روشن، تمیز و مرط.ب به گوشه از فرش این موضوع را بفهمید، اگر تکه پارچه رنگ به خود بگیرد ،نشان از مرغوبیت پایین فرش تان می باشد.
5. بحث بعدی جمع نشدن آب زیر فرش به هنگام شست و شو می باشد، به هنگام شستن فرش ،قالشوی باید فرش مورد نظر را بر روی یک سطح شیب دار و سفت بشود که مطمئن شود آب ها بر سمت پایین شیب ، حرکت می کند و یر فرش جمع نمی شود.
6.بعد اتمام شست و شو فرش، باید پرزگیری آن انجام شود،بهترین کار این است که پرزگیری توسط برس نرم و بعد از خشک شدن فرش انجام گیرد.
7. نکته بعدی که قبلا هم به آن اشاره شده، این است که برای خشک شدن فرش دستباف،نباید جلوی نور مستقیم آفتاب قرار بگیرد و باید دستگاه های اتوماتیک خشک کنی استفاده شود تا ریشه فرش دچار خشک شدگی نشود.
8.نکته آخر این که یک قالیشویی خوب و حرفه ای باید ضمانت کتبی برای شست و شوی مناسب و همچنین تحویل به موقع و سالم آن را بدهد، زیرا این نوع فرش ها بسیار گرانقیمت و بسیار حساس هستند.
شست و شوی فرش ها با فشار بالای آب و مواد شوینده انجام می شود تا لکه های احتمالی و رسوب گرد و خاک را از داخل فرش شست و شو داده و پاک کند.
بعد از این که فرش مورد نظر شست و شو داده شده و آبکشی شد ، برای بررسی مجدد لکه ها و کیفیت شست و شو اقدام می شود. در صورت نبود مشکل،فرش مورد نظر وارد فاز آبگیری شده و بعد اتمام این مرحله، فرش ها راهی مرحله خشک شدن می شوند.
از آنجایی که روش های شست و شوی ستنی برای بافت فرش ، بسیار مخرب هستند، تمامی این مراحل باید با دستگاه های اتوماتیک انجام شوند، پس تحقیق کنید که قالیشویی مربوطه تمامی دستگاه های مورد نیاز برای شست و شوی انواع فرش را داشته باشد تا علاوه بر کیفیت شستشو، سلامت فرش را نیز تضمین کند.