عوامل موثر در تغییر رنگ فرش
یکی ازمشکلاتی که خانواده ها در دکوراسیون خانه خود با آنها مواجه می شوند این است که به مرور زمان رنگ و کیفیت فرش آنها کاهش یافته و ظاهر بدی به خانه آنها می دهد.تغییر رنگ فرش مکن است دلایل مختلفی داشته باشد. ممکن است بافت فرش اسیب دیده باشد یا اتفاقاتی مثل سوختگی باعث تغییر رنگ و بد شکلی آن می شود یا بعضی شرایط خانه مثل رطوبت باعث تخریب و تغییر شکل فرش می شود . اگر دغدغه شما ترمیم و بازیابی رنگ فرش باشد جای درستی آمده اید.ما اینجا توضیحات و راهکار های کاربردی ارائه میکنیم تا با رعایت کردن و انجام آنها همواره فرش های تمیز ، زیبا و آراسته داشته باشید.
چرا رنگ فرش ها تغییر می کند ؟
فرش های ما ایرانیان گنجیه های متواضعی هستند که با نقشش و نگاه های زیبای خود زیر پای ما آرام جای گرفته اند و خاطرات های زندگی ما را در تار و پود خودشان حفظ کرده اند.پس حفظ ظاهر و زیبایی آنها برای ما بسیار مهم است در ادامه میخواهیم مهم ترین عوامل تغییر رنگ این گنجینه های زیبا را بیان کنیم :
- شست و شوی نامناسب و غیر اصولی فرش
- تابش مستقیم آفتاب روی فرش
- وجود گرد و غبار و آلودگی روی فرش که موجب از دست دادن جلای فرش می شود.
تغییر رنگ فرش بر اثر شست و شوی نامناسب و غیر اصولی فرش
وقتی بحث شست و شوی مناسب و اصولی فرش به پیش می آید ، ذکر این نکته حائز اهمیت است که باید قبل از بحث در مورد نوع مواد شوینده و بحث های دیگر باید دقت کنیم که جنس فرش آن چگونه است و شست و شوی را بر اساس نوع فرش انجام دهیم.
برای مثال فرش های دست باف بخاطر طبیعی بودن بافت آن نباید شست و شوی آن به گونه باشد که رنگ آن کم رنگ نشود یا اگر فرش دست باف مان دو رنگ باشد نباید فرایند شست و شو باعث شود رنگ های آن در هم آمیخته شود و بر هم تاثیر بگذارند.
یا فرش های ماشینی بر اثر شست و شوی مداوم نرمی خود را از دست میدهد و زبر و زمخت می شوند ، پس نباید زیاد شست و شو داده شوند.
ماده شست و شو دهنده های که حاوی مواد اسیدی هستند هم به هیچ عنوان نباید در شست و شو استفاده شوند.
تغییر رنگ فرش در اثر نور آفتاب
بدیهی هست که تابش مستقیم نور خورشید روی هر جنسی از فرش، باعث رنگ پریدگی آن می شود و فرش ، ظاهر زیبای خود را از دست می دهد. پس لازم است در فصول تابستان و بهار از پرده های ضخیم تر استفاده کنیم تا فرش هایمان از تابش مستقیم نور خورشید در امان بماند. راه حل دیگر برای جلوگیری از این پدیده، پهن کرد روفرشی های زخیم روی فرش ها می باشد ، این کار هم از تابش مستقیم نور خورشید جلوگیری می کند و همچنین از کثیف و چرکی شدن فرش جلوگیری می کند.
بعضی از قالیشویی ها در بخش گرم خانه ها از دستگاه های اتوماتیک و پیشرفته استفاده می کنند که بسیار مناسب است این در حالی است که بعضی قالیشویی های سنتی از گرم خانه های مسقف استفاده می کنند که از تابش مستقیم نور خورشید برای خشک کرد فرش ها استفاده می کنند که اصلا استفاده از این قالیشویی ها برای شست و شو فرش هایمان را توصیه نمی کنیم.
انواع تغییرات رنگی که در فرشها رخ می دهد
تغییر رنگ فرش به خاکستری
وجود گرد و خاک رو فرش در مرور زمان باعث خاکستری شدن رنگ فرش می شود. برای پیشگیری کرد از این اتفاق باید فرش هایمان را مرتبا جاروبرقی کشیده و تمیز نگه داریم تا شفافیت و ظاهر فرش را حفظ کنیم.
زرد شدن فرش
زرد شدن فرش هم اثر تابش مداوم نور مستقیم خورشید می باشد که در مورد آن صحبت کردیم و راه حل های آن را ذکر کردیم.
از عوامل دیگر زرد شدن رنگ فرش می توان استفاده از پد های فرش و چسب های مخصوص ذکر کرد که قالیشویی های پیشرفته می توانند با استفاده از تکنیک های مخصوص خود برای شستشوی فرش، مانع زرد شدن فرش شوند و از آن جلوگیری کنند.
سفید شدن رنگ فرش
در این مورد هم ، دلایل عمده تغییر رنگ فرش به سفید را می توان لکهها و مواد شیمیایی ذوب یخ عنوان کرد.ذکر این نکته حائز اهمیت است که پیشگیری کردن بهتر از ترمیم می باشد.
عوض شدن رنگ فرش به قهوه ای
علت تغییر رنگ فرش به قهوه ای الیاف یا قسمت پشتی فرش هایی است که الیاف سلولزی دارند. درواقع این فرش ها به مرور زمان ممکن است متمایل به قهوه ای شوند.
لکه برداری فرش
ایجاد لکه روی فرش می تواند دلایل مختلفی داشته باشد مثلا ریخته شدن مواد غذایی، نوشیدنی ، مواد شیمیایی، انواع رنگ و چسب روی فرش می تواند از این دلایل باشد . برای بعضی از این لکه ها راه حل های مختلفی وجود دارد و بعضی از این لکه ها هم با روش های خانگی قابل ترمیم نبوده یا اصلا راه حل مناسبی ندارد. توصیه ما این است که سعی کنید از روش های خانگی برای ترمیم فرش تان استفاده نکنید و اجازه دهید قالیشویی های حرفه ای با روش های اصولی اقدام به ترمیم بافت فرش نمایند.
زیرا در قالیشویی این خدمات زیر نظر متخصصین و افراد آموزش دیده انجام می شود و به طور دقیق لکه های فرش را برطرف می کند.
رنگبرداری فرش
رنگ پس دادن فرش اصطلاحی است که به تخریب رنگ و ظاهر فرش اطلاق می شود. مثلا وقتی شست و شوی فرش دو رنگی به صورت غیر اصولی انجام می شود رنگ های فرش با هم ترکیب شده و زیبایی آن از بین می رود. شرایط نا مساعد نگهدای از فرش مانند وجود رطوبت در خانه هم از دلایل رنگ پریدگی می باشد. ره حل اصولی این مشکل هم سپردن فرش به قالیشویی هایی می باشد که خدمات رفع رنگ پریدگی فرش یا به اصطلاح رنگ برداری فرش را انجام می دهند.
یکی از انواع خدمات فرش که در قالیشویی های معتبر ارائه می شود، استفاده از مواد تثبیت کننده بعد از ترمیم ظاهر فرش است. در این شرایط موادی به فرش زده می شود که موجب ثابت شدن رنگ الیاف می گردد. باید بدانید که مراحل رنگ برداری بسیار مشکل و تخصصی است و نیاز به دقت و مهارت زیادی دارد. از همین رو توصیه می شود همیشه قبل از شستشوی فرش و یا تمیز کردن لکه ها مطمئن شوید که فرش شما رنگ پس نمی دهد. برای این کار می توانید یک پارچه نخی خیس را روی بخش کوچکی از فرش بکشید. اگر پارچه شما رنگی شد، یعنی فرش رنگ پس می دهد و نباید آن را در خانه تمیز کنید
رنگ گذاری یا قلم زنی فرش
یکی از خدماتی که قالیشویی ها به مشتریان خود ارائه می دهند، رنگ گذاری یا قلم زنی فرش است. در این روش متخصصین با تحلیل رنگ هایی که در فرش استفاده شده اند، به کمک قلم مو و پودر رنگ های معدنی قلم زنی می کنند. در فرش هایی که رنگ در زمینه آنها پخش شده است، ابتدا عملیات رنگ برداری انجام شده و سپس رنگ گذاری صورت می گیرد. این کار مستلزم صرف وقت و دقت فراوان است و استاد قلم زن با تمرکز بالا رنگها را بدون خط خوردگی روی فرش می نشاند.
تغییر رنگ فرش دستباف
فرش های دستباف از گران قیمت ترین و ارزشمندترین انواع فرش ها هستند که شستشوی آن ها نیز نسبت به فرش های ماشینی بسیار سخت تر و چالش بر انگیز تر است. از همین رو معمولا توصیه می شود که این فرش ها را در خانه نشویید. زیرا تنها کمی بی توجهی و سهل انگاری در کنار استفاده نادرست از مواد شوینده و روش شستشو می تواند به بافت و رنگ فرش شما آسیب وارد کند و ظاهر آن را کدر و رنگ فرش را خراب کند. معمولا فرش های دستباف با شستشوی نادرست، قرار گرفتن در معرض نور خوشید دچار تغییر رنگ می شوند. بهتر است در صورت مشاهده تغییر در رنگ فرش های دستباف حتما فرش خود را به یک قالیشویی معتبر واگذار کنید و شستشوی فرش را به متخصصین بسپارید.
.